:: سال 9، شماره 36 - ( 6-1396 ) ::
جلد 9 شماره 36 صفحات 41-35 برگشت به فهرست نسخه ها
نگرشی بر بیماریزایی و فاکتورهای ویرولانس ویبریو ولنیفیکوس
داریوش عسگر پور 1، ماهرخ بهرامی
1- گروه میکروب شناسی و ویروس شناسی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
چکیده:   (8575 مشاهده)
ویبریو ولنیفیکوس باکتری گرم منفی میله ای شکل و غیر اسپور‏زای متعلق به خانواده Vibrionaceae می ‏باشد که تهاجمی ‏ترین گونه‏ ویبریو برای انسان در نظر گرفته شده است. این باکتری به عنوان پاتوژن منتقله از مواد غذایی محسوب می‏ شود که مصرف غذاهای دریایی از جمله صدف باعث ایجاد بیماری در انسان می ‏گردد. ویبریو ولنیفیکوس باعث ایجاد سه بیماری مهم در انسان می ‏شود که گاستروآنتریت (Gastroenteritis)، عفونت‏ های زخم (Wound infections) و سپتی سمی (septicemia) را شامل می ‏شود. این باکتری فاکتورهای ویرولانس متعددی تولید می‏کند که در ارتباط با بیماریزایی این باکتری است. کپسول، سیدروفورها، توکسین‏هایی مانند همولیزین، کلاژناز، پروتئاز، الاستاز، DNase، موسیناز، هیالورونیداز، فیبرینولیزین، لیپاز و فسفولیپاز از فاکتورهای ویرولانس این باکتری است. از آنجا که مصرف غذاهای دریایی روز به روز محبوبیت بیشتری پیدا می‏کند لذا بسته‏ بندی بهداشتی غذاهای دریایی و حمل و نقل مناسب برای جلوگیری از رشد باکتری ویبریو ولنیفیکوس ضروری به نظر می ‏رسد. از طرف دیگر افراد مستعد نیز نباید این محصولات را به صورت خام یا نیمه پخته بخورند، زیرا خطرات عفونت‏ های ناشی از ویبریو ولنیفیکوس برای آن ها تهدیدی بزرگ محسوب می ‏شود. از این رو جهت کنترل و پیشگیری از عفونت ‏های این باکتری در مواد غذایی دریایی که به عنوان مخزن این باکتری نیز محسوب می ‏شوند، وضع استانداردهای لازم امری ضروری به نظر می ­رسد.
واژه‌های کلیدی: ویبریو ولنیفیکوس، بیماریزایی، فاکتورهای ویرولانس
متن کامل [PDF 571 kb]   (3456 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: میکروب شناسی و باکتری شناسی
دریافت: 1396/6/28 | پذیرش: 1396/6/28 | انتشار: 1396/6/28


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
سال 9، شماره 36 - ( 6-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها