۸ نتیجه برای Vallian Borujeni
دکتر صادق ولیان بروجنی، پریسا خردمند،
سال ۵، شماره ۲۲ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
تلومرها مجموعه های نوکلئوپروتئینی ویژهای هستند که از صدها تا هزارها توالی تکراری پشت سر هم TTAGGG تشکیل شدهاند و در هر دو انتهای کروموزوم های خطی یوکاریوت ها قرار گرفته اند و از انتهای کروموزوم ها در برابر نوترکیبی و تجزیه حفاظت می کنند. مجموعه چند پروتئینی به نام sheltrin به توالی های TTAGGG متصل شده و باعث حفظ و نگهداری ساختار و طول تلومر می شود. تلومراز که آنزیمی ضروری برای حفظ طول تلومر در طی تقسیم سلولی است، در سلول های بدنی (سوماتیک) سرکوب شده است در حالی که در بسیاری از بافت های سرطانی در انسان فعال است. ساختار و طول تلومر نقش به سزایی در فرآیندهای مختلف سلولی دارد. استفاده از تکنیک های سیتوژنتیک مولکولی منجر به شناسایی بسیاری از اختلالات کروموزومی مرتبط با تلومر ها شده است. پیشرفت های اخیر در ژنتیک پزشکی منجر به شناسایی و تشخیص طیف وسیعی از بیماری های مرتبط با تلومر شده است. در این نوشتار ضمن مروری بر ساختمان و عملکرد تلومر، به تعدادی از بیماری های شناخته شده مرتبط با تلومرها اشاره می شود.
دکتر صادق ولیان بروجنی،
سال ۶، شماره ۲۵ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
به طور کلی سقط مکرر به صورت دو یا تعداد بیشتری اتلاف حاملگی که به صورت پیوسته یا منفصل، قبل از هفته ۲۴ بارداری تشخیص داده شده اند، تعریف می شود. در این مقاله عواملی که مظنون به ایجاد سقط مکرر هستند مورد بررسی قرار گرفته و توصیه هایی برای ارزیابی و انجام آزمایش های لازم ارائه می شود. این توصیه ها به منظور کمک به مشاوران ژنتیک و متخصصین زنان و زایمان، مامائی و مراقبان امر سلامت مادران باردار تهیه شده است. لازم به ذکر است که این توصیه ها نباید به عنوان یک دستورالعمل انحصاری در نظر گرفته شود و همواره تجربیات و نظرات تخصصی مراقبین بالینی که متناسب با شرایط ویژه هر مورد اتخاذ می شود بر توصیه های ارائه شده می تواند ارجح باشد.
دکتر صادق ولیان بروجنی، خانم نسیم ابراهیمی،
سال ۸، شماره ۳۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
نیمن پیک (Niemann- Pick disease, NPD)، بیماری ذخیره لیزوزومی با وراثت اتوزومی مغلوب است که سبب متابولیسم غیرطبیعی لیپیدها می گردد. این بیماری از لحاظ بالینی به چهار نوع A، B، C و D دسته بندی می شود. انوع A وB هر دو در اثر نقص در ژن SMPD۱ و Cو D، در اثر جهش یا نقص در یکی از ژن های NPC۱ و NPC۲ کنترل کننده متابولیسم کلسترول ایجاد می شوند. تشخیص بیماری NPDبر اساس ارزیابی بالینی و سپس آزمایش های بیوشیمیایی و در پایان تشخیص مولکولی است. بررسی مولکولی نیز شامل تعیین توالی، استفاده از پنل های چند ژنی و همچنین استفاده از روش های غیر مستقیم با به کارگیری مارکرهای چند شکلی واقع در ناحیه ژن های موثر در بیماری می باشد. در این نوشتار مروری بر معرفی بیماری نیمن پیک و تشخیص آن با تاکید بر انواع A وB صورت گرفته است.
خانم نادیا پور مشیر، خانم فرزانه محمدی فارسانی، دکتر صادق ولیان بروجنی،
سال ۸، شماره ۳۴ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
در دهه اخیر با ظهور تکنولوژی توالی یابی نسل جدید (Next generation sequencing, NGS)، توالی یابی ژن ها و تشخیص بیماری های ژنتیکی وارد عرصه جدیدی شده است. با استفاده از این تکنیک این امکان فراهم گردیده تا در خصوص تشخیص علت ژنتیکی بسیاری از بیماری ها و سندروم ها از جمله اختلالات و ناهنجاری های مادرزادی که قبلا بواسطه محدودیت های تکنیک های مورد استفاده تحت عنوان "با علل نامعلوم "بیان می گردید، مشخص شود. در واقع تکنولوژی NGS از یکسری روش ها متشکل از آماده سازی اولیه و قطعه قطعه کردن نمونه ژنوم مورد مطالعه، توالی یابی، تصویر برداری و مرئی سازی، سرهم کردن قطعات توالی یابی شده و آنالیز داده ها می باشد. از کاربردهای این روش نوین می توان به بهبود چشمگیر در تشخیص بیماری های ژنتیکی، تشخیص ژنتیکی پیش از لانه گزینی، فارماکوژنومیکس، اپی ژنتیک و شناسایی تنوعات ساختاری در ژنوم اشاره نمود. در این نوشتار ضمن معرفی تکنیک NGS، اهمیت و کاربرد روز افزون آن در تشخیص مولکولی بیماری های ژنتیکی به طور اجمالی بررسی می شود.
دکتر صادق ولیان بروجنی،
سال ۱۲، شماره ۴۹ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
طی دو دهه اخیر موفقیت های چشمگیر در زیست شناسی مولکولی و ژنتیک موجب شگفتی دنیا شده است. به طوری که اکنون امکان تعیین توالی های کامل ژنی (whole genome sequencing) برای یک فرد و تشخیص احتمال ابتلای او به بیماری های مختلف مانند بیماری قلبی و سرطان ها تا حدود زیادی فراهم شده است. اما این موفقیت ها، محدودیت های مهم و مسائل اخلاقی عمیقی را به دنبال دارند که غالبا در میان شور و اشتیاق ما برای فن آوری های جدید نادیده گرفته می شوند. موضوع آزمایش ژنتیکی سرطان نشان می دهد که ما چگونه باید پیش بینی های خود را با عدم قطعیت تعدیل کنیم. در این نوشتار برخی از واقعیت های پشت پرده آزمایش های ژنتیک مربوط به سرطان پستان (سینه) به چالش کشیده می شود. این چالش می تواند به سایر بیماری های ژنتیک و سرطان نیز تعمیم داده شود.
خانم پرستو مدرس، دکتر صادق ولیان بروجنی،
سال ۱۳، شماره ۵۱ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده
مقاومت دارویی یکی از موانع اصلی درمان موفق سرطان و یکی از مهم ترین عوامل مرگ و میــر افراد مبتلا می باشد. در دهه اخیر با گسترش تکنولوژی و ظهور تکنیک های با خروجی بالا گام های بلندی در جهت تعیین پروفایل ژنی بافت های سرطانی، شناسایی بیومارکرها برای پیش آگهی و پیش بینی نتیجه درمان و کمک به درمان موثرتر برداشته شده است. نظر به اهمیت کاربرد علم ژنتیک در توسعه علم پزشکی و ارتقاء رویکردهای درمانی، در این مقاله ضمن معرفی تکنولوژی میکرو آرایه و اهمیت آن در شناسایی گروه ژن های عملکردی موثر در بروز مقاومت دارویی، به اهمیت روش های متاآنالیز و سیستم بیولوژی نیز پرداخته می شود. ادغام متاآنالیز داده های میکرواری با سیستم بیولوژی منجر می گردد تا علاوه بر دستیابی به یافته های قابل اطمینان تر به لحاظ آماری، تصویر واقعی تری از روند حوادث سلولی به ویژه در سلول های سرطانی به دست آوریم. گسترش اطلاعات در زمینه علل ژنتیکی و مکانیسم های سلولی مقاومت دارویی سرطان، می توانند در طراحی استراتژی های درمانی جدید با نرخ مقاومت کمتر سودمند باشد.
خانم مهدیه یاوری، دکتر صادق ولیان بروجنی،
سال ۱۴، شماره ۵۷ - ( ۹-۱۴۰۱ )
چکیده
اندومتریوز یک بیماری مزمن است که ۱۰ تا ۱۵ درصد از زنان در سال های باروری را تحت تاثیر قرار می دهد و بین ۲۵ تا ۳۵ سالگی به اوج خود می رسد. در این بیماری بافت اندومتر رحم در خارج از آن تشکیل شده و رشد می کند. مطالعات خانوادگی و بررسی دوقلوها نشان می دهد که اندومتریوز در بین افراد خویشاوند فرد مبتلا بیشتر بروز می کند. بررسی ها بر روی نقش ژنتیک و محیط در بروز اندومتریوز نشان می دهد که این بیماری از تداخل بین ژنتیک و محیط ناشی می شود. البته روشن شدن مولفه ژنتیکی آن بسیار دشوار است زیرا به نظر می رسد چندین ژن باعث ایجاد استعداد برای ابتلا به اندومتریوز هستند. مطالعات مختلفی نقص در ژن های مختلف را در بروز اندومتریوز نشان داده است. در این مقاله با مروری بر عوامل ژنتیکی و مسیرهای سلولی شناخته شده، نقش ژنتیک را در ایجاد اندومتریوز مورد بررسی قرار می دهیم.
دکتر صادق ولیان بروجنی، خانم زهرا حاتمی پور، خانم زینب مشایخ،
سال ۱۶، شماره ۶۳ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده
لوسمی میلوئیدی حاد (AML) شایعترین نوع سرطان خون در میان بزرگسالان به شمار میرود. این بیماری از نظر فنوتیپی و ژنتیکی بسیار ناهمگون است. ناهنجاریهای ژنتیکی باعث ایجاد تغییرات نئوپلاستیک و تکثیر کلونال در این بیماری میشود. با وجود اینکه AML یک بدخیمی نادر است اما حدود یک سوم لوسمی های تشخیص داده شده را به خود اختصاص میدهد. مقاومت به داروهای شیمی درمانی دلیل اصلی موفق نبودن درمان در AML میباشد. پیشرفتها و یافتههای اخیر در زمینه ژنتیک و تغییرات ژنتیکی در AML منجر به ایجاد درمانهای جدید و امید به بهبود درصد بیشتری از بیماران در آینده شده است. در این مطالعه نقش و اهمیت ژنتیک در تشخیص و انتخاب روش درمانی مؤثر در بیماری AML مورد بررسی قرار گرفته است.