1- گروه میکروب شناسی و ویروس شناسی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
چکیده: (9942 مشاهده)
ویبریو ولنیفیکوس باکتری گرم منفی میله ای شکل و غیر اسپورزای متعلق به خانواده Vibrionaceae می باشد که تهاجمی ترین گونه ویبریو برای انسان در نظر گرفته شده است. این باکتری به عنوان پاتوژن منتقله از مواد غذایی محسوب می شود که مصرف غذاهای دریایی از جمله صدف باعث ایجاد بیماری در انسان می گردد. ویبریو ولنیفیکوس باعث ایجاد سه بیماری مهم در انسان می شود که گاستروآنتریت (Gastroenteritis)، عفونت های زخم (Wound infections) و سپتی سمی (septicemia) را شامل می شود. این باکتری فاکتورهای ویرولانس متعددی تولید میکند که در ارتباط با بیماریزایی این باکتری است. کپسول، سیدروفورها، توکسینهایی مانند همولیزین، کلاژناز، پروتئاز، الاستاز، DNase، موسیناز، هیالورونیداز، فیبرینولیزین، لیپاز و فسفولیپاز از فاکتورهای ویرولانس این باکتری است. از آنجا که مصرف غذاهای دریایی روز به روز محبوبیت بیشتری پیدا میکند لذا بسته بندی بهداشتی غذاهای دریایی و حمل و نقل مناسب برای جلوگیری از رشد باکتری ویبریو ولنیفیکوس ضروری به نظر می رسد. از طرف دیگر افراد مستعد نیز نباید این محصولات را به صورت خام یا نیمه پخته بخورند، زیرا خطرات عفونت های ناشی از ویبریو ولنیفیکوس برای آن ها تهدیدی بزرگ محسوب می شود. از این رو جهت کنترل و پیشگیری از عفونت های این باکتری در مواد غذایی دریایی که به عنوان مخزن این باکتری نیز محسوب می شوند، وضع استانداردهای لازم امری ضروری به نظر می رسد.