1- عضو هیات علمی گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده علوم پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران 2- دانشکده علوم پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده: (1211 مشاهده)
کروسین ها به عنوان نوعی کاروتنوئید محلول در آب مجموعهای از ترکیبات استری هستند که از کروستین و گلوکز تشکیل میشوند و عمدتاً در زعفران یافت میشوند. گزارش شده است که کروسین دارای طیف گستردهای از فعالیتهای بیولوژیکی مانند محافظت از قلب و عروق است. زعفران از دیرباز به عنوان یک داروی عامیانه برای درمان انواع بیماریها و شرایط از جمله بیماریهای عصبی، اختلالات حافظه، تصلب شرائین، چربی خون، دیابت، فشار خون بالا، زخم و بیماری کبد چرب استفاده شده است. مطالعات بالینی اثربخشی کروسین ها را در درمان بیماریهای مختلف از جمله سندرم متابولیک، افسردگی و بیماریهای عروق کرونر نشان دادهاند. کروسین ها که ترکیبات مشتق شده از زعفران هستند اثرات حفاظتی در برابر ایسکمی مغزی و سکته مغزی ایسکمیک دارند؛ فعالیتهای زیستی مختلف از جمله محافظت عصبی، ضد التهاب عصبی، آنتی اکسیدان و محافظت از قلب و عروق و ضد آپوپتوز با مهار نشانگرهای بیوشیمیایی التهابی و استرسهای اکسیداتیو را اعمال میکنند. در واقع یک رابطه واضح بین استرس اکسیداتیو و اختلال در سد خونی-مغزی در طول ایسکمی وجود دارد و کروسین ها از مغز در برابر استرس اکسیداتیو بیش از حد محافظت میکنند و از این رو یک کاندیدای بالقوه در درمان ایسکمی مغزیاند.